Genus

I helgen har vi suttit och pratat på kvällarna och större delen av tiden har det varit genussnack. Det är väldigt intressant att lyssna på hur vi kvinnor och män i olika generationer resonerar och anser hur saker funkar och är.
Det har varit många åsikter men överlag har vi yngre varit ganska så överens om hur man ska tänka, agera och när man ska göra det när man får barn.
Konstiga resonemang som ”Så extremt som det är nu var det inte när vi växte upp eller när vi själva hade barn och det blev ju bra” och ”Fast man behöver inte lära barn att inte göra skillnad på flickor och pojkar förrän de är äldre, det lär de sig då” har fått starkt motstånd och mina fördomar har fått smäll på fingrarna.

Jag hade aldrig reflekterat över genus och de orättvisa skillnaderna som finns mellan könen innan jag blev förälder. Nu följer jag flera bra bloggar och läser böcker och artiklar skrivna av människor som är insatta och kämpar för att få allt jämställt. Minns faktiskt inte hur jag såg framför mig hur det skulle vara just ur ett genusperspektiv att vara förälder, men eftersom jag inte reflekterat något över det så är det säkert därför jag inte minns något för det inte finns något att minnas.
Allt man gör med och lär Valdemar reflekterar jag över och vrider och vänder på så många saker för att känna att jag ger honom rätt grund.

Tyvärr är det vanligt att jag inte ger mig in i diskussioner som handlar om genus just för att jag känner att jag inte kan prata om det på ett djupare plan utan bara lite allmänt. Säkert handlar det mycket om en självförtroende grej att jag inte vågar prata så mycket om det men i helgen kände jag mig nog trygg för jag pratade mig varm om min sak och hade många bra exempel och argument som jag la fram.
En längre tid har jag funderat på om jag inte ska läsa en genuskurs på universitetet och nu har jag bestämt mig för att kolla upp hur möjligheterna för det ser ut i sommar. Det vore perfekt om det gick.

På Valdemars förskola finns det tydligen speciellt två äldre barn som gärna berättar för de andra barnen vad som är flick- och pojkfärger/kläder/saker och som resulterade i att trots att Valdemar är uppvuxen med att sånt inte finns och att man kan ha vilka färger/kläser/saker man vill så väljer han bort de rosa strumporna med orden ”nej, flickor har rosa”.
Jag undrade vart detta kom ifrån och frågade personalen på förskolan om de hade hört sånt prat bland barnen och då berättade dom att det var två av barnen som säger så. Så jag gick hem och gjorde lite efterforskningar och hittade några böcker som fått bra kritik och beställde några hem till oss och även en bok till förskolan som vi slog in i ett paket som barnen hade fått öppna på fruktstunden och som de sen läst på samlingen. Fint är att personalen tackade för boken och tyckte det var ett bra initiativ och att budskapet i boken var mycket viktigt. Känns viktigt att de jobbar med sånt här.

image

Tänk att för tre år sedan så tyckte jag att det var lite skönt att jag fått en pojke för är man en förälder till en flicka så får man kämpa för deras rättigheter medan pojkarna redan är normen och har sin högre lön och allt var det är. Lite som en genväg att få en pojke.
Jag missade helt att jag faktiskt kommer få kämpa för min pojkes rättighet att inte behöva vara hård, tuff, tålig, att han ska få gråta, få ha de kläder han vill, få leka med det han vill och tycka om precis vad han vill utan att någon ska berätta för honom att han är fel och att det inte går för han har en snopp.

Annonser

2 reaktioner på ”Genus

    • Hanna, din blogg har varit en stor ögonöppnare för mig och jag inspireras väldigt mycket av dig. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s